31 mars 2010

Ryggsäck av en säck

Ryggsäckar har alltid intresserat mig. När jag var liten var antalet fack viktigast, men nu är det funktion och material som intresserar mig mest. Jag vill att min ryggsäck ska vara lätt, lätt att laga (dvs saknade dragkedjor) och tillverkad i naturmaterial eller i återbruksmaterial. Jag hittade ingen i handeln utan började fundera på att göra en själv. Mitt första försök bestod i att sy om en gammal militärryggsäck i canvas. Jag tog bort stålramen och ersatte axelremmarna i läder med remmar från min utslitna Kånkenryggsäck. Resultatet blev så här:


Den gick att använda, men säcken kändes för stor, axelremmarna skar in i axlarna och den blev inte så snygg. Jag tyckte det var svårt att förbättra ryggsäcken så jag bestämde mig för att sy en ny. Nu utgick jag inte från en befintligt ryggsäck utan från en packsäck från det militära överskottet samt återbrukade remmar och spännen. Säcken är väldigt enkelt konstruerad och väger endast 300 g. Det enda som behöver justeras i nuläget är formen på locket.


Tillvägagångssätt:
1. Bestäm längden på ryggsäcken och klipp bort botten.
2. Markera bredden på ryggen. Utgå från den befintliga sömmen och sy en söm på andra sidan.
3. Sy fast axelremmarna och spännet på framsidan
4. Klipp ut en botten från det bortklippta materialet och sy fast
5. Sy ett lock av det bortklippta materialet och sy fast

För att det ska bli skönare mot ryggen så har jag stoppat i ett sittunderlag som tillhörde min numera slaktade Kånken.

23 mars 2010

Slöjda utan hyvelbänk?

Som träslöjdare tänker jag mig att en hyvelbänk är ett måste. Men behöver det vara det? Det jag vill göra är slevar, krympburkar, tråg, skurna skålar och allt det som jag kommer på att jag behöver. Flera av dessa saker skulle jag kunna göra utan hyvelbänk, men det kan uppstå tillfällen då jag verkligen behöver en. Fast behöver jag jag ha en så stor sak bara för att det kan vara bra att ha någon gång ibland?

Ett alternativ är att låna en hyvelbänk då jag behöver en. Det finns ju en mängd slöjdsalar som står tomma kvällstid då skolorna är stängda och den lokala hemslöjdsföreningen kanske har någon att erbjuda. Och då kan jag kanske även få tillgång till en svarv, det vore inte helt fel. Däremot så har jag behov av att kunna slöjda hemma också så frågan är inte helt löst för det.

Jag försöker att äga så få prylar som möjligt. Frågan är vilka hjälpmedel jag behöver för att kunna slöjda det jag vill. Helst skulle jag bara vilja ha kniv, yxa och en huggkubbe. Det som då blir svårt är att hyvla, borra och stämma. Om man lägger till en täljhäst så går det att göra dessa saker hjälpligt tror jag. Företaget Norea har en bra täljhäst som det går att ta bort benen på. Det är praktiskt att den inte tar en massa plats när den inte används. Hmm, frågan är om jag vågar mig på att sälja min fina hyvelbänk och satsa på en täljhäst istället...

21 mars 2010

Matens pris


Idag gick det fjärde programmet av fem om hur vår mat framställs på P1. Fokuset var på den avel som sker inom djurindustrin och de konsekvenser den får. Du kan lyssna på alla programmen på Matens pris hemsida. Där finns även filmsnuttar och blogginlägg.

20 mars 2010

Vinterkost


Även om det nu droppar från taken och krokusarna börjar sticka upp, så dröjer det ett tag innan de första nässlorna kan plockas och det börjar spira i landet. Än så länge är det mestadels rotsaker, konserver och säd som gäller. Här följer en lista på vad jag bland annat äter under vintern.

Ärtsoppa
Rotsakssoppa
Potatismos och stekt strömming
Grönkålssoppa
Rotfrukter i ugn och lövbiff
Rösti och svampomelett
Rotmos och stekta rödbetor
Potatismos och rotselleri/kålrotsbiffar
Böngryta och kokt säd
Nyponsoppa
Blåbärssoppa

16 mars 2010

Tortillas

En festfavorit är tortillas med olika tillbehör, men denna rätt har tärt lite på mitt miljösamvete. Tillbehören är ganska lätta att anpassa till säsongen. På vintern passar det bra med bönröra, tomatsås/salsa, rivna rotfrukter, yoghurtsås och mjölksyrade grönsaker. Däremot har själv brödet, som innehåller vetemjöl och majsmjöl, varit lite klurigare att anpassa till lokala råvaror... tills jag kom på att man kunde ersätta majsmjölet med potatismjöl. Det gick hur bra som helst! Här kommer receptet.

Tortillas (ca 7 kakor)
knappt 4 dl vetemjöl
2,5 dl potatismjöl
2,5 dl varmt vatten

Blanda vete- och potatismjöl. Tillsätt det varma vattnet lite i taget och blanda till en deg. Dela degen i sju delar och kavla ut dem till runda tunna kakor. Grädda dem i en stekpanna utan fett. När brödet börjar bubbla sig är det dags att vända sida.

Lycka till!

15 mars 2010

The Story of Stuff


Av en slump stötte jag på en liten film på YouTube för några år sedan. Den visade pedagogiskt hur våra varor produceras och vilka konsekvenser det får. Jag har återkommit till filmen lite då och då, och varje gång jag ser den får jag en aha-upplevelse. Just det, det är så hela systemet fungerar!

Filmen och en massa annat intressant hittar du på The Story of Stuff.

14 mars 2010

Klimatpåverkan

Jag gjorde ett test på klimatkontot.se för några veckor sedan. Testet räknar fram hur många ton koldioxidekvivalenter jag släpper ut per år. Mitt resultat blev 2,4 ton och för att vara en hållbar utsläppare borde jag ligga på 0,8-1,7 ton. Självklart finns det en osäkerhet i sådana här test, men den kanske ger en fingervisning om ens klimatpåverkan. Frågan som kom till mig var: Hur ska jag kunna minska mina utsläpp ytterliggare? Kan jag få ner dem till noll? Jag vill inte bara vara en hållbar utsläppare, jag vill vara en outsläppare! Just nu lever jag ett enkelt liv på landet. Har utedass, inget rinnande vatten inomhus, inget avlopp, vedeldad uppvärmning, vedspis och inget kylskåp. Jag har ingen bil, odlar en hel del grönsaker och slöjdar. Om inte jag kan bli en hållbar utsläppare, hur ska då de som bor i lägenhet kunna bli det?

13 mars 2010

RotsaltMitt i vintern tog vårt hemgjorda örtsalt slut. Valet stod då mellan att köpa en burk eller att göra en ny sats. Eftersom jag eftersträvar att äta så lokalt producerad mat som möjligt fanns bara rotsaker att tillgå. Jag valde då att göra en sats rotsalt.

Jag mixade en lök, två rivna morötter, tre selleristjälkar och en bit riven rotselleri. Rotsmeten blandade jag med ungefär lika stor mängd salt. Därefter fick smeten torka i några dagar tills den blev knastertorr. För att få ett fint salt körde jag saltet i en elektrisk kaffekvarn och lät det torka en dag till för säkerhets skull.

Kalasgott!